Розкриваємо всі таємниці народження крафту - REDCAT

Розкриваємо всі таємниці народження крафту

Що потрібно для створення нового сорту пива? Звісно натхнення броваря! Але й послідовне дотримання етапів виробництва з застосуванням спеціального обладнання. Починаємо ми з дробильного відділення, де солод з зерна перетворюється на суміш та поділяється на певні фракції для того, щоб зробити з нього затор.

Підготовану сировину ми обробляємо у варильному порядку та готуємо до затирання. В заторний котел засипаємо подрібнений солод та змішуємо з водою. Нагріваємо суміш до певної температури, щоб дати змогу ферментам розщепити крохмаль. Так ми отримуємо затор.

Далі відправляємо затор у фільтр-чан, де утворюються фільтрувальні шари з різних фракцій подрібненого солоду – від них залежить чистота сусла та його хімічний склад. Сусло з фільтр-чану відправляємо до сусловарильного котла, де відбувається кип’ятіння. На цьому етапі поступово додаємо хміль. Кип’ятіння дозволяє випаровувати зайву кількість води. Далі сусло заливаємо вірпул, де під дією відцентрової сили, залишки хмелю та білкових пластівців осідають до низу. Сусло стає світлим, майже прозорим. На цьому етапі температура сусла сягає 97 °C і дріжджі в нього додавати ще неможна, бо вони загинуть. Тому наступним кроком є охолодження сусла у теплообміннику. Температура охолодження залежить від способу бродіння — якщо ми готуємо лагерне пиво, то температура сусла має знизитись до 8-10 °C, якщо варимо ель — до 15-16 °C.

Охолоджене сусло ми аеруємо, переміщуємо в ЦКТ до бродильного відділення і додаємо дріжджі. Далі відбувається фінальний процес приготування, який триває близько 30 днів. Перша стадія — основне бродіння (від 5 до 6 днів). Дріжджі “з’їдають” цукри, утворюють спирт, вуглекислоту та побічні продукти, які формують букет пива. Через певний проміжок часу ми закриваємо ЦКТ та робимо його герметичним, щоб зупинити викид СО2. Починається виброджування — друга стадія. Дріжджі поглинають цукор, що залишився, насичуючи при цьому пиво вуглекислотою, тобто роблять напій газованим. Третя стадія — дозрівання, під час якої відбуваються біохімічні процеси, остаточне осадження дріжджів. Коли завершилися усі бродильні процеси, ми розливаємо пиво у кеги для подальшого транспортування. А там вже і до вашого келиха недалеко.

Загалом, час створення пива займає понад місяць. Щоб отримати гідний результат, за який не буде соромно, ми ретельно контролюємо дотримання технологій виробництва на кожному етапі.